Landinformatie Noorwegen

Dit prachtige Scandinavische land heeft een oppervlakte van 385.155 vierkante kilometer (10 keer zo groot als Nederland), terwijl er ‘slechts’ 5 miljoen mensen wonen. Noorwegen staat voornamelijk bekend om zijn prachtige fjorden en bergen en natuurlijk de midzomernachtszon en het Noorderlicht. Men spreekt er Noors bokmål, Noors nynorsk en Sami.

Klimaat
Door de beschutte ligging landinwaarts is het klimaat in midden Noorwegen relatief zonnig en stabiel. Door de geringe luchtvochtigheid is er een aangename en droge kou. De gemiddelde dag-temperatuur ligt tussen de -2 en -8 graden Celsius. Overdag is het veel langer licht dan men vaak wel denkt.

Half februari is het om 08:00 uur ‘s morgens al licht tot 18:00 uur ‘s avonds. U kunt u er altijd rekenen op een dik pak sneeuw. De gebieden waar Scandic Booking heen gaat, zijn gegarandeerd sneeuwzeker van half december tot half april.

Valuta
10 Noorse kroon = ± € 1,10
1 Euro = ± 9 Noorse kronen

Pinnen
U kunt op veel plaatsen contant geld pinnen. Deze pinautomaten heten in het Noors ‘MiniBank’. Bij de meeste hotels en veel winkels kunt u tegenwoordig ook betalen met pinpas en uiteraard ook met de internationaal bekende creditcards.

Electriciteit
Overal in Noorwegen is 220 Volt. U heeft geen speciale adapter nodig.

BTW
Omdat Noorwegen geen lid is van de EU, kunt u als buitenlander alle in Noorwegen gekochte goederen, die u mee terug neemt naar Nederland, taxfree inkopen. Alle betaalde BTW krijgt u bij de grens of op het vliegveld contant terugbetaald. Bovendien kunt u op Schiphol en op de boot van en naar Noorwegen nog steeds taxfree inkopen doen, omdat u namelijk buiten de EU grenzen reist.